Voorkeur hond: spelen of speuren?

Hondeneigenaren zijn meestal van mening dat het spelen met soortgenoten de leukste bezigheid is voor de hond. Lekker loslopen en ravotten met andere honden. Maar is dat wel zo? Of vinden ze 'werken' in de vorm van bijvoorbeeld speuren nóg leuker? Wij namen de proef eens op de som...

Speurschool Pieter Pieter van Ommen
03-01-2018

Ook ik vind dat mijn hond lekker mag rennen, ravotten of spelen. Maar wat ik vooral belangrijk vind is het om een band met de hond te hebben. Interactie dus!

Band met hond versterken 

Dit doe ik door middel van apporteren, zoeken en allerlei andere spelletjes. Zolang ik maar bezig ben met mijn hond. Dat betekent dus dat ik niet in het bos loop met mijn handen in de zakken of mijn aandacht op mijn mobiel. De aandacht ligt tussen mij en de hond. Puur omdat ik denk dat ik daarmee de band versterk. In mijn ervaring heb ik geleerd dat de hond hierdoor beter luistert en nog veel meer op mij let. Hiermee voorkom je dat je hond ongewenst naar andere honden rent of niet luistert

Speuren met twee honden tegelijk

Dit betekent natuurlijk niet dat er geen interactie tussen honden onderling mag of kan zijn. Zo train ik ook de honden Fay en Fudge. Fay is de terughoudende van het stel, Fudge de lompert. We besloten maar eens te experimenteren, in dit geval in het speuren. Want wat zou er nou gebeuren als we beide honden tegelijk op één spoor zouden zetten? Zou er een competitie plaatsvinden? Zouden ze helemaal los gaan?

De tienmeter lijn werd bevestigd en als een marathonwedstrijd vertrokken we met beide honden tegelijk. Rennend erachteraan. Als je honden zou kunnen zien lachen dat was dit het moment. Kruisingen werden door beide honden zelfstandig uitgezocht. 

Hond speurt liever

De honden zaten compleet in hun eigen wereld, waren totaal niet met elkaar bezig, ze waren bezig met het spoor op een zeer hoog tempo, dat wel! Rennend over het spoor en toch oog voor detail. Dat beide honden hun eigen stijl aanhielden tijdens het speuren bleek wel, op de allerlaatste splitsing schoot de ene hond al naar links terwijl de ander nog even de andere kant wilde checken.

Een geweldige ervaring, twee ontzettend blije honden en twee hijgende geleiders, hoe gaaf is dat!??

         Mail je vraag        

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.