Vuurwerkangst bij honden

Sinds duizenden jaren leven honden zij aan zij met ons mensen. Ze hebben zich op veel vlakken keurig aangepast aan ons soms hectische en -voor hen- tegen natuurlijke leven. Ze wonen in appartementen, reizen mee in de auto, eten kant en klare brokken. Toch blijven er oerinstincten die zich niet zo makkelijk laten aanpassen. Angst en vluchtgedrag voor harde geluiden bijvoorbeeld. Dus angst voor vuurwerk.

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
02-12-2022

“Laat ik eerst uitleggen wat er bij een hond gebeurt als hij angst heeft voor harde geluiden en vuurwerk”, begint Ulrike Meder, hondengedragsdeskundige. “De hond schiet in de overlevingsmodus. Dit betekent dat de bloeddruk omhoog gaat en adrenaline en cortison worden aangemaakt. De spanning in de spieren bouwt op, zodat het dier kan vluchten zodra hij de kans krijgt.”

“Omdat onze honden vaak niet kunnen vluchten zie je dat veel dieren gaan trillen. Baasjes vinden dat een zielig gezicht, maar eigenlijk is het positief dat een hond kan trillen. Op deze manier ontlaadt hij de stress”, vervolgt ze.

In huis gaat de hond zich als alternatief verstoppen of hij bevriest. “In het lijf van de hond vindt een biochemische reactie plaats, daar kunnen wij als baasje niets tegen doen. Daarom staan we machteloos bij vuurwerkangst.”

Angstige hond helpen

Toch kun je je dier natuurlijk wel ondersteunen in zijn angst. “Bewegen is essentieel. Doe de hond aan de riem en ga door het huis wandelen. Door te wandelen deblokkeer je de geblokkeerde hersenen. Creëer een veilige rustige plek in huis, waar je de hond zelf naar toe brengt. Leg hem daar neer en blijf indien nodig bij hem zitten. Je kunt de hond extra ondersteunen door je beide armen om hem heen te slaan en lichte druk op het lijf uit te oefenen. De druk laat de hersenen en het lichaam ontspannen.”

Het thundershirt en de TTouch methode hebben hetzelfde effect. Helaas werken deze hulpmiddelen niet bij alle honden. “Zeker als je met een thundershirt wil werken is het belangrijk dat je de hond er al weken van te voren elke dag even aan laat wennen!”

Doe op de avond zelf de gordijnen dicht en zet de televisie of radio wat harder aan. Dat zijn makkelijke ingrepen die echt werken en de hond meer rust geven. 

Medicatie angstige hond

Natuurlijk is het meest effectief om nu te beginnen met je hond voor te bereiden op Oud & Nieuw. Dit kan door al te beginnen met homeopatische medicijnen. “Via Stephanie Peter van Dierenconsult Haarlem zijn passende medicijnen te krijgen, maar ook bij Alternatieve diergeneeskunde Amsterdam, van Caspar Broekman. Zij hebben beiden speciale vuurwerkmixen die absoluut geen kwaad kunnen, maar wel bij veel honden rust brengen.”

Alprazolam wel of niet?

Ulrike is geen voorstander van reguliere geneesmiddelen. “Geen enkele. Ze onderdrukken de manier om de angst te uiten. De hond lijkt dan wel rustig maar de hersenen zijn nog steeds bang. Mijn overtuiging is dat de hond dan liever de mogelijkheid om die angst en stress ook te uiten.”

Vuurwerkgeluiden op cd

Bouw het gebruik van vuurwerkgeluiden op een cd heel langzaam en rustig op. Ondertussen is het belangrijk de hond op straat zo min mogelijk in aanraking te laten komen met vuurwerkgeluiden. “Probeer de confrontatie zoveel mogelijk te vermijden. Gaat er toch een keertje een rotje af, geef de hond geen affectie en forceer hem niet een richting op te gaan die hij niet wil. Neem de leiding en leidt je hond weg van het ‘gevaar’. Zo leert hij op jou te vertrouwen en minder angstig te zijn.”

Wees voorzichtig met het introduceren van vuurwerk aan een pup. Ga niet met de hond op de arm vlakbij het vuurwerk staan kijken. De hond kan dan niet vluchten en hiermee kán dan de basis gelegd worden voor vuurwerkangst. Beter is om gewoon in huis te blijven en de hond rustg te laten wennen aan de geluiden buiten. 

Is je kat bang voor vuurwerk?

Is je paard bang voor vuurwerk?

Is je konijn bang voor vuurwerk? 

Lastminute vuurwerktips