Hond trainen op basis van vertrouwen

Dat er vele manieren zijn om honden te trainen, weten we inmiddels. En de ene hond vergt een andere aanpak van opvoeding dan de ander. Het getuigt van een goede hondentrainer als dat gezien wordt. Uiteindelijke doel is je hond (zelf)vertrouwen geven. Speurexpert Pieter van Ommen vertelt hoe hij denkt dat je dat kunt bereiken. 

Speurschool Pieter Pieter van Ommen
28-02-2018

Pieter traint zelf veel met ‘werkhonden’ en deze honden vergen een duidelijke en rechtvaardige manier van trainen. “Ik ga mezelf geen watje noemen en ben heel duidelijk in mijn taal naar deze honden. Maar wat ik zag in het programma RamBam van een paar weken geleden, ging ook mijn pet te boven…”, zegt Van Ommen.

Uitzending honden trainen RamBam

Honden slaan tot janken aan toe, pups met flesje met steentjes erin slaan; Pieter vindt het ongelofelijk dat deze manier van trainen überhaupt nog bestaat in Nederland. Hij is van mening dat je best wat van je hond mag vragen, maar zonder druk of dwang!

“Misschien raakte ik daarom zo verslaafd aan het speuren en zoeken met de hond. Er ligt totaal geen dwang of druk op de hond! Juist het eigen initiatief proberen we te belonen en we zien dan ook dat dit een hond laat groeien. Zelfvertrouwen en vertrouwen in de baas, niet een groot ‘ik’ gevoel maar een ‘wij’ als team gevoel. Als trainer en instructeur is het genieten om te zien dat een duo zo mooi en gaaf samen kan werken.

Vertrouwen basis bij honden trainen

Ook naar aanleiding van de getoonde video’s van het programma RamBam wil ik vooral blijven zeggen…. Blijf bij je zelf!! Doe datgeen wat logisch is. Is het logisch een hond te meppen met een fles met stenen erin? Mijn inziens niet, niet doen dus! Vergeet niet dat wanneer je het vertrouwen van je eigen hond beschaamd je -10 staat. Het kost heel veel tijd om dat vertrouwen weer te herstellen met alle gedragsproblemen tot gevolg. Kies er daarom voor om SAMEN met je hond te werken, waar jullie beiden plezier in kunnen hebben. 

Vaak zeg ik tegen mijn klanten na een rondje flink speuren: ‘als je hond nu een lach kon opzetten zou hij dat doen.’ Moe en voldaan naar huis gaan, dat wil toch iedereen? Veilig en warm terugkerend met baas thuis, ogen dicht kunnen doen omdat er vertrouwen is, op de rug liggen slapen met de poten omhoog, want er is geen haast, hoe mooi is dat? 

Neem als baas de verantwoordelijkheid je viervoeter het plezier te geven wat deze verdient, geef hem het vertrouwen en de rest gaat vanzelf!

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.